Pleť s pigmentovými škvrnami – ako na zjednotenie farby pleti? TAKTO sa treba o ňu starať!

Pleť s pigmentovými škvrnami – ako na zjednotenie farby pleti? TAKTO sa treba o ňu starať!

Poznáme štyri základné typy pleti, a to mastnú, suchú, zmiešanú a normálnu pleť. Základný typ našej pleti je daný prevažne geneticky. V podstate sa s ním narodíme a prislúcha nám počas celého života. Avšak, existujú aj akési podtypy pleti, ktoré charakterizujú aktuálny stav pleti. Pleť sa totižto môže v priebehu života meniť, na čo vplývajú mnohé vonkajšie aj vnútorné faktory.

Napríklad zvyšujúcim sa vekom sa pleť stáva aj zrelou, pričom tento stav sa časom týka všetkých spomínaných základných typov pleti. Ak je pleť veľmi málo odolná voči rôznym činiteľom a prehnane reaguje, označujeme ju za citlivú. Sklon k vzniku citlivej pleti majú viac osoby so suchým typom pleti. Naopak mastný a zmiešaný typ pleti maj zase väčší sklon k tvorbe nedokonalostí, respektíve k vzniku problematickej a aknóznej pleti.

A mnohých trápi aj hyperpigmentácia kože, teda nadmerné nahromadenie pigmentu v koži. To spôsobuje kožné zmeny týkajúce sa jej sfarbenia. Následkom toho vznikajú pigmentové škvrny na tvári a rukách, prípadne aj ďalších častiach tela. Čo sú pigmentové škvrny? Ako si s pigmentovými škvrnami poradiť? Ak vás trápi hyperpigmentovaná pleť, čítajte ďalej!

Trápia vás pigmentové škvrny na tvári?

Hyperpigmentácia predstavuje poruchu pigmentácie kože, pri ktorej sa v nadmernom množstve produkuje kožné farbivo melanín. Tento kožný pigment produkujú takzvané melanocyty, čo sú pigmentové bunky. Sú prítomné vo väzive kože, ale napríklad aj v dúhovky. Následkom nahromadenia melanínu v určitých miestach kože vznikajú pigmentové škvrny na pokožke.

Ten, koho trápi táto porucha pigmentácie, veľmi dobre vie, ako vyzerajú pigmentové škvrny na pokožke. Ide o tmavé miesta a plochy, respektíve škvrny na pleti. Tie môžu mať rôznu veľkosť a tvar, svetlejšie aj tmavšie hnedé sfarbenie a môžu byť na pleti prítomné v rôznom množstve. Menšie škvrny sa môžu spájať a postupne vytvárať väčšie mapy.

Nerovnomerná pigmentácia kože spôsobuje jej nepravidelné sfarbenie a vedie k nejednotnému vzhľadu pleti. Charakteristickým príznakom hyperpigmentovanej pleti, resp. pleti s hyperpigmentáciami je nerovnomerná farebnosť pleti. Hyperpigmentácia sa môže týkať prakticky ktoréhokoľvek základné typu pleti, môže sa teda vyskytovať u žien so suchou, mastnou i zmiešanou pleťou.

Známa je však spojitosť medzi vznikom pigmentových škvŕn a fototypom kože. Pigmentové škvrny objavujúce sa v priebehu života sa častejšie vyskytujú u osôb z tmavším fototypom. Tmavšie typy pleti majú totiž vyšší obsah melanínu, ktorého hromadenie vedie k hyperpigmentácii.

Odporúčame: ​Poznáš koloidné striebro? Pomôže ti s týmito zdravotnými ťažkosťami!

Dôvody vzniku pigmentových škvŕn

Vznik tmavých pigmentových škvŕn je podmienený rôznorodými faktormi. Špecifickým typom hyperpigmentácií sú pehy, čo sú vrodené hyperpigmentácie. Sú záležitosťou hlavne dedičnosti, resp. genetickej predispozície, pričom v tomto prípade platí, že je častejší výskyt u osôb s veľmi svetlým fototypom (na rozdiel od získaných hyperpigmentácií, ktoré sa viac rozvíjajú u tmavších fototypov).

Čo sa získaných hyperpigmentácií týka, vo významnej miere súvisia príčiny pigmentových škvŕn na tvári s pôsobením slnečného žiarenia, resp. UV lúčov. No vplyv môžu mať mnohé ďalšie vnútorné a vonkajšie faktory. Činitele podnecujúce vznik tmavých pigmentových škvŕn môžu byť nasledovné:

  • vyšší vek,
  • hormonálne zmeny,
  • niektoré lieky (napr. antikoncepcia, chemoterapeutické lieky, antibiotiká),
  • niektoré kozmetické prípravky,
  • modré svetlo,
  • niektoré ochorenia (napr. rôzne autoimunitné alebo metabolické poruchy, gastrointestinálne choroby),
  • poranenia kože alebo niektoré kožné choroby,
  • genetická predispozícia.

Na základe príčin rozoznávame 3 základné typy pigmentových škvŕn:

  • slnečné / starecké hyperpigmentácie
  • hormonálne podmienené hyperpigmentácie (melazma)
  • pozápalové hyperpigmentácie

• UV žiarenie a pigmentové škvrny

Najčastejšie vznikajú pigmentové škvrny vplyvom slnka. Pôsobenie UV žiarenia priamo podporuje funkciu melanocytov a produkciu melanínu. Úlohou melanínu je ochrániť pokožku pred poškodením kvôli ultrafialovým lúčom. Hyperpigmentácie spôsobené najmä slnkom nazývame aj slnečné škvrny.

Často sa objavujú na miestach, ktoré sú vo vyššej miere vystavené slnku, teda na tvári, krku, dekolte, prípadne aj rukách. Slnečné žiarenie taktiež zhoršuje stav už vzniknutých pigmentových škvŕn bez ohľadu na ich pôvod, resp. príčinu vzniku.

• Starnutie a pigmentové škvrny

Na vznik pigmentových škvŕn majú vplyv nielen slnečné lúče, ale aj starnutie. Neraz sa môžeme stretnúť aj s pojmom starecké škvrny. Na ich rozvoj v tomto prípade nepôsobí len slnečné žiarenie, ale aj zvyšujúci sa vek. Počas starnutia síce počet melanocytov klesá, no tieto bunky majú tendenciu sa zväčšovať a sú viac lokalizované v určitých miestach. Riziko vzniku stareckých škvŕn rastie už po 40. roku života.

• Melazma / melasma a pigmentové škvrny

Medzi druhy pigmentových škvŕn patrí aj takzvaná melasma (melazma), ktorej vznik súvisí najmä s hormonálnymi zmenami v tele. Rozoznávame napríklad tehotenské pigmentové škvrny (tehotenská maska). Pigmentové škvrny počas tehotenstva vznikajú najmä z dôvodu zmien v hladinách estrogénu a progesterónu.

Často k tomu dochádza v 2. a 3. trimestri, pričom sa nemusia objavovať len na tvári, ale pokojne na celom tele. Tieto farebné kožné zmeny sa však po tehotenstve obvykle strácajú. Pigmentové škvrny následkom hormonálnych zmien môžu vznikať aj v období menopauzy, taktiež u žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu alebo sú na hormonálnej terapii.

• Pozápalové pigmentové škvrny

Tretím základným typom hyperpigmentácií sú pozápalové škvrny. Na ich rozvoj majú vplyv prekonané zápaly kože, zostávajú obvykle ako následkoch po zápalových procesoch v pokožke. Prakticky čokoľvek, čo spôsobilo poškodenie pokožky, môže zanechať následky v podobe pozápalovej hyperpigmentácie. Môže ísť o akné, ekzém, psoriázu, popálenie, reznú ranu či rany po operácii aj poškodenie kože nejakou chemickou látkou.

Starostlivosť o hyperpigmentovanú pleť – ako bojovať s pigmentovými škvrnami?

Boj proti pigmentovým škvrnám môže byť skutočne náročný a zdĺhavý. Cieľom starostlivosti o pleť s hyperpigmentáciami je hlavne čo najväčšie možné zosvetlenie pigmentových škvŕn, vďaka čomu získa pleť jednotnejší farebný tón. Dnes sú na trhu dostupné rôzne rozjasňujúce krémy s bieliacim účinkom.

Samozrejme, nemožno od nich očakávať úplne zázraky, pleť spravidla nezbavia všetkých škvŕn po pár aplikáciách. Liečba výraznejších a rozsiahlych pigmentových škvŕn je náročnejšia a môže trvať dlhšie. Avšak, správne nastavená a pravidelná starostlivosť môže významne zlepšiť vzhľad pleti a môže vo veľkej miere eliminovať farebné škvrny na pleti.

Dobrým pomocníkom na zakrytie pigmentových škvŕn je navyše kvalitný korektor a vhodne zvolený make-up, resp. krycí krém. Dobrou voľbou sú aj podkladové bázy. Tie s rozjasňujúcim účinkom pleť pomôžu farebne trošku zjednotiť a navyše predĺžia výdrž make-upu.

Čo by mala obsahovať kozmetika na pigmentové škvrny?

Základom pri domácej starostlivosti o pleť s hyperpigmentáciami je vhodne zvolená kozmetika. Prípravky by mali byť v prvom rade zvolené s ohľadom na základný typ pleti, teda podľa toho, či je pleť suchá, zmiešaná, normálna alebo mastná, prípadne má ďalšie špecifické potreby (pretože je napr. aj citlivá).

Avšak, zároveň je potrebné hľadať prípravky, ktoré obsahujú zložky účinné proti pigmentovým škvrnám. Takéto prípravky bývajú obvykle priamo označené ako produkty proti pigmentovým škvrnám. Zväčša ide hlavne o rôzne krémy, séra, gély či ampulky, ktoré majú vďaka zloženiu najmä bieliace, rozjasňujúce a zosvetľujúce účinky. Ktoré zložky v kozmetike vyhľadávať?

  • Ochranný faktor SPF – ak máte sklon k tvorbe pigmentových škvŕn, krém s vysokým SPF by mal byť neoddeliteľnou súčasťou vašej kozmetickej rutiny, krémy s SPF pomáhajú hlavne predchádzať vzniku ďalších pigmentových škvŕn a rovnako je ich dôležité používať preto, aby sa stav už vzniknutých škvŕn, ešte viac nezhoršil.
  • AHA a PHA kyseliny – pôsobia ako exfolianty a významne zlepšujú vzhľad hyperpigmentácií na pleti.
  • Niacínamid – rovnako pomáha zosvetľovať pigmentové škvrny a zjednocuje tón pleti, je veľmi nápomocný hlavne pri pozápalových hyperpigmentáciách.
  • Kyselina azelaová – redukuje začervenania na pleti a hyperpigmentácie a vyrovnáva tón pleti, tlmí zápalové prejavy, znižuje riziko zjazvenia pleti pri akné.
  • Kyselina kojová – znižuje produkciu pigmentu a pleť zosvetľuje, nie je však úplne vhodná pre citlivú pleť.
  • Slimačí mucín – je častou zložkou v bieliacich krémoch, pôsobí na pigmentové škvrny, škvrny po popáleninách či na drobné jazvičky.
  • Vitamín C – je to silný antioxidant, ktorý chráni pleť pred poškodením, má zosvetľujúci účinok a pomáha znížiť množstvo melanínu, je vhodné ho používať v kombinácii s vysokým SPF faktorom.

Odporúčame: ​Prasknuté žilky v oku: Čo všetko môže byť ich príčinou?

Odstránenie pigmentových škvŕn u odborníka

Proti pigmentovým škvrnám je možné zakročiť aj s pomocou odborníka. Dnes už sú dostupné viaceré možnosti, ako sa účinne zbaviť hyperpigmentácií na tvári. Možné je napríklad odstránenie pigmentových škvŕn laserom. Používa sa napríklad IPL svetlo, čo je intenzívne pulzné svetlo, no uplatňuje sa aj CO2 laser.

Ďalej je možné na zlepšenie vzhľadu hyperpigmentovanej pleti použiť chemický peeling, kryoterapiu či dermabráziu (mechanický peeling). Aké ošetrenie pigmentových škvŕn je pre vás najvhodnejšie a prinesie vám uspokojujúce výsledky, je dobré konzultovať priamo s odborníkom, spravidla s dermatológom.

Prevencia vzniku pigmentových škvŕn

Keďže je pomerne náročné bojovať s hyperpigmentáciami, mali by sme myslieť na ich prevenciu. Ako predísť vzniku pigmentových škvŕn? Samozrejme, prevencia nie je nikdy stopercentná, no dokáže významne znížiť riziko vzniku daného problému.

V prípade prevencie pigmentových škvŕn je prvoradá ochrana pleti pred UV žiarením, na čo poslúžia krémy, ktoré majú vysoký ochranný faktor (na tvár ideálne SPF 50). Pravdou je, že prípravky na opaľovanie nie sú len záležitosťou leta a pobytu pri vode, ale minimálne v oblasti tváre sa odporúča ich celoročné používanie. Pre ešte vyššiu ochranu je vhodné voliť aj make-up s SPF.

Rozhodne pomôže aj to, ak nebudeme tráviť na slnku nadmerný čas, a to hlavne v lete v hodinách okolo obeda, kedy sú slnečné lúče naozaj prudké a môžu spôsobiť závažné poškodenie kože. Dobrým pomocníkom sú v lete pokrývky hlavy, ktoré tvár zatienia. Samozrejmosťou by malo byť vyhýbanie sa soláriám, najmä ak má vaša pleť sklon k tvorbe hyperpigmentácií.

Starnutie, hormonálne zmeny či vznik kožných ochorení sú faktory, ktoré sa tak ľahko ovplyvniť už nedajú. No platí, že slnečné lúče zhoršujú vzhľad akéhokoľvek druhu hyperpigmentácií, preto je dôležité prevenciu upriamiť hlavne na ochranu pred slnkom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.09.23 07:36

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, vďaka!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní