Ako odstrániť fľaky zo samoopaľovacieho krému? TOP rady, ktoré ťa zachránia!

Ako odstrániť fľaky zo samoopaľovacieho krému? TOP rady, ktoré ťa zachránia!

Vraví sa, že denne by sme sa mali slnečnému žiareniu vystavovať po dobu 15 minút, aby sme našej pokožke a telu dopriali vitamín D, ktorý sa v tele syntetizuje práve pôsobením slnečného žiarenia.

Na druhej strane sa s opaľovaním a chytaním letného bronzu spája vyššie riziko vzniku rakoviny kože. Nuž, všetko má svoje pre a proti. A podobne to je aj so samoopaľovacím prípravkom. Na jednej strane sľubuje krásne opálenie, no rizikom sú fľaky, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku zlého nanesenia.

Pozri tiež: 3 tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho letného problému

Fľaky zo samoopaľovacieho prípravku sú bežným problémom, s ktorým sa stretli mnohé ženy, ktoré tieto prípravky používajú. Ak ste sa s fľakmi stretli aj vy, tak nám určite dáte za pravdu, že umyť samoopaľovací prípravok nie je vôbec jednoduché.

Tmavšia pokožka alebo svetlejšia pokožka? Nech máte akýkoľvek tón a podtón pleti, fľaky zo samoopaľovacieho krému sa môžu objaviť na každej pokožke. Hlavne, ak je samoopaľovací pleťový krém nanesený nesprávne, poprípade zvolený nekvalitný prípravok, ktorý môže vytvoriť fľaky na pokožke.

Čo teda robiť v prípade, ak sa vám na pokožke vytvorili fľaky po nanesení samoopaľovacieho prípravku? Ako odstrániť fľaky po samoopaľovacom prípravku? Nič nie je stratené! Poznáme triky, ktoré vyskúšali mnohé ženy po celom svete.

Neprehliadni: Downshifting je krokom k šťastnému životu. Slobode na úkor peňazí podľahli už mnohí!

Rýchle opálenie v pohodlí domova?

Nanášanie samoopaľovacích prípravkov je najlepším spôsobom, ako dosiahnuť bronzový lesk na pokožke, po ktorom všetci túžime, najmä keď sa leňošenie na pláži zdá byť príliš nereálnym snom. A ak máme byť úplne úprimní, je to aj oveľa zdravšia alternatíva ako riskovať poškodenie pokožky slnkom.

V minulosti mali samoopaľovacie krémy pomerne zlú povesť práve kvôli spomínaným fľakom, ktoré boli neželaným doplnkom. Práve preto sa obľúbenejšími stali solária. Avšak, dnes už aj samoopaľovacie prípravky sľubujú lepšie výsledky a hlavne krásnu pokožku.

K dispozícii máme prípravky v rôznych formách a konzistenciách, aby vyhovovali čo najväčšiemu počtu zákazníkov. Vybrať si môžete samoopaľovacie mlieka, nadýchané peny, ľahké spreje, krémy a pod. Samozrejme, aj v závislosti od typu svojej pokožky a pleti.

Samoopaľovacie prípravky stačí rovnomerne naniesť na pokožku a nechať pôsobiť. Na výsledok si však budete musieť chvíľu počkať. Zväčša sa falošné opálenie ukáže až nasledujúci deň po aplikácii samoopaľovacieho prípravku.

Čo však v prípade, keď výsledný efekt nespĺňa vaše požiadavky? Ak je pokožka príliš tmavá, oranžová alebo fľakatá? Ak ste si samoopaľovák nenaniesli rovnomerne alebo sa vám vytvorili fľaky z dôvodu potu, ktorý sa nachádzal na pokožke, tak vyskúšajte nasledujúce domáce rady, ako odstrániť fľaky po samoopaľovacom prípravku.

Pozri aj: Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

Ako funguje samoopaľovací krém?

Mnohých, hlavne tých, čo samoopaľovacie prípravky skúšajú prvýkrát, zaujíma, ako samoopaľovák vlastne funguje. Jednoducho si ho natriete na pokožku a akoby zázrakom pokožka zhnedla. Čiastočne tieto prípravky takto zázračne fungujú, avšak za všetkým treba hľadať účinné zložky v prípravkoch obsiahnuté.

Vo väčšine prípravkov nájdete látku DHA (dihydroxyacetón). DHA je číra (bezfarebná) látka, ktorá interaguje s odumretými bunkami nachádzajúcimi sa v hornej vrstve epidermy. Pri interakcii látky práve s týmito kožnými bunkami dochádza k zmene farby pokožky. Táto reakcia nie je toxická a je bezpečná pre pokožku, nakoľko si nevyžaduje vystavenie UV žiareniu. Platí, že čím viac tejto látky samoopaľovák obsahuje, tým tmavšie opálenie docielite.

DHA má pokožku stmavujúce vlastnosti a pochádza z rastlinných zdrojov, ako je repa alebo cukrová trstina, alebo je vyrábaný synteticky. Na trhu však existujú alternatívy samoopaľovákov bez obsahu DHA, ktoré obsahujú cukor nazývaný erytrulóza – ten sa nachádza v červených bobuliach.

Erytrulóza pôsobí pri vytváraní opálenia pomalšie ako DHA. Pri prípravkoch s obsahom DHA trvá zvyčajne štyri až osem hodín, kým sa objaví výsledný efekt. Pri alternatívach bez obsahu tejto látky môže trvať 24 až 48 hodín, kým dôjde k „opáleniu pokožky".

Ak sa rozhodnete pre odstránenie samoopaľováku z pokožky, je potrebné zamerať sa na odstránenie „zafarbených kožných buniek". Ako na to?

1. Skúste odstrániť samoopaľovací krém oholením pokožky

Ak sa vám na pokožke vytvorili fľaky zo samoopaľovacieho krému, oholenie vám pomôže zmierniť ich viditeľnosť. Budete teda potrebovať žiletku na to, aby ste sa fľakov zbavili. Žiletka totižto pôsobí ako peeling pokožky, ktorý odstraňuje odumreté kožné bunky.

Odstránením týchto vrstiev z povrchu pokožky sa vaše umelé opálenie zmierni. Samozrejme, nevýhodou tejto metódy, ako odstrániť samoopaľovací krém z pokožky, je, že funguje len v oblastiach, ako sú nohy alebo ruky, kde sa možno bežne holíte. Neodporúčame holenie väčšej časti tela len preto, aby ste sa pokúsili odstrániť samoopaľovací prípravok z celého tela.

Ak sa pustíte do holenia, tak nezabudnite použiť aj penu na holenie alebo mydlo, aby ste predišli podráždeniu pokožky.

2. Ako zmyť samoopaľovací krém - skúste kúpeľ a peeling celého tela

Fľaky na pokožke zo samoopaľovacieho prípravku sú skvelou zámienkou na dlhý kúpeľ. Pobyt vo vode totižto pomáha zmäkčiť pokožku a čiastočne rozpúšťa umelé opálenie, ktoré ste si vytvorili samoopaľovacím prípravkom. Odstrániť samoopaľovák z pokožky je možné aj teplou vodou. Odporúčame preto teplý kúpeľ s trochou detského oleja vo vode. Počas kúpeľa si pokožku jemne masírujte, aby ste sa falošného opálenia rýchlejšie zbavili.

Navyše, ak plánujete použiť aj peeling, rozhodne podniknete ďalší krok k odstráneniu samoopaľovacieho prípravku z pokožky. Už vyššie sme naznačili, že peeling pomáha odstrániť samoopaľovák, nakoľko je účinný pri odstránení odumretých kožných buniek a zároveň pokožku jemne obrusuje.

Peeling celého tela je teda ďalším krokom, ktorý môžete podniknúť pre odstránenie samoopaľovacieho prípravku. Výhodou je, že peeling môžete použiť na ktorúkoľvek časť tela.

Odporúčame: Zápach z klimatizácie a zdravotné problémy – najčastejšie príčiny a dôsledky, ktoré netreba podceniť!

3. Zmyť samoopaľovací prípravok môžete aj citrónovou šťavou a sódou

Citrónová šťava a jedla sóda – kombinácia, ktorá má množstvo využití a účinkov. Niektorí prisahajú na ich čistiace účinky a mnohé ženy ich odporúčajú aj na odstránenie umelého opálenia. Citrónová šťava údajne pomáha rozpúšťať opálenie na pokožke. Jedla sóda zase pôsobí ako jemný peeling pokožky.

Ak chcete vyskúšať túto domácu radu, zmiešajte citrónovú šťavu s jedlou sódou. Vytvorte si pastu, ktorú naneste na pokožku a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Následne pokožku jemne premasírujte a pastu zmyte teplou vodou. Tento trik sa však neodporúča na citlivú pokožku!

4. Na samoopaľovák a jeho odstránenie funguje aj zubná pasta

Zubná pasta je kontroverzným prípravkom, ktorý niektorí odporúčajú a iní zase nie. Aj pri použití na akné, ktoré má údajne vysušovať, je použitie zubnej pasty čiastočne riskantné. V tomto prípade však mnohé ženy odporúčajú zubné pasty s bieliacim účinkom.

Bieliaca zubná pasta by mohla byť dobrá na odstránenie zvyškov opálenia v prípade núdze. Jej bieliace účinky totižto odstraňujú tmavé škvrny a bielia pokožku. Neodporúča sa však nanášať ju na veľké plochy a už vôbec nie na celé telo. Nie preto, že by bola neúčinná, ale pre to, že by to mohlo byť nakoniec pomerne drahé riešenia odstránenia fľakov zo samoopaľovacieho prípravku.

Zaujme ťa aj: Čo spôsobuje začervenané oči? Tu je 10 možných príčin

Umyť samoopaľovací prípravok je možné aj inak, no nie všetko stojí za skúšku

Internet a sociálne siete sú studnicou mnohých inšpirácii a rád. No nie všetky rady stoja za vyskúšanie. Mnohé patria k tým, ktoré aj samotní dermatológovia neodporúčajú. Odstrániť samopaľovák z pokožky je možné všelijako. Avšak, medzi domáce rady, ktorým sa treba vyhýbať, patrí:

Otázky o samoopaľovacích krémoch

1. Ako používať samoopaľovacie krémy - príprava pokožky

Samoopaľovák je najlepšie používať večer - teda aplikovať na noc, aby pôsobili práve počas celej noci, pretože sfarbenie pokožky sa môže meniť po dobu 10 hodín. To znamená, že trvá približne 10 hodín, kým sa opálenie ustáli.

Ak sa rozhodnete pre samoopaľovák, je vhodné pokožku najskôr zbaviť odumretých kožných buniek prostredníctvom peelingu. Použiť môžete zrniečkový peeling alebo peelingovú rukavicu. Peelingom z pokožky neodstránite len odumreté kožné bunky, ale aj nečistoty a kožný maz.

Pozor, pokožku následne nehydratujte, pretože použitý krém by mohol byť príčinou fľakov na pokožke! Samoopaľováky aj tak najlepšie „chytajú" na čistú a suchú pokožku. Tiež by sa prípravky nemali aplikovať na čerstvo oholenú pokožku!

2. Ako nanášať samoopaľovací krém?

Poďme k samotnej aplikácii. Prípravky, či už krémy, mlieka alebo peny, by sa mali nanášať krúživými pohybmi prostredníctvom špeciálnej rukavice na to určenej. Aby bolo opálenie rovnomerné, nezabudnite prípravok aplikovať aj na kolená, lakte a všetky záhyby tela.

Po aplikácii sa odporúča počkať 5 až 10 minút, kým samoopaľovák na pokožke zaschne. Následne sa neodporúča obliecť si tesne oblečenie, podprsenku, sťahujúcu spodnú bielizeň a ani iné oblečenie, ktoré by mohlo „pohltiť" opaľovací prípravok a byť tak príčinou vzniku fľakov na pokožke. 

Najideálnejšie bude, ak zvolíte voľnejšie oblečenie, ktoré vás nikde nebude „škŕtiť".

3. Ako aplikovať samopaľovací prípravok na tvár?

Samoopaľovák je ideálne na tvár nanášať štetcom alebo navlhčeným beauty blenderom, aby ste zabezpečili rovnomerné pokrytie celej tváre. Mnohí odporúčajú samopaľovák zmiešať s pleťovým krémom a takto ho aplikovať na tvár.

4. Sprcha po uplynutí doby pôsobenia

Ak uplynie odporúčaná doba pôsobenia prípravku, doprajte si sprchu, avšak bez použitia peelingu, hubky, sprchovacieho gélu, mydla,... - proste len sprchu čistou vodou, aby ste zmyli „sprievodnú farbu". To, čo uvidíte na pokožke po sprche ešte nie je výsledná farba! A určite nezabudnite, že po sprche je dôležité pokošku ošetrik hydratačným krémom.

5. Starostlivosť o pokožku po aplikácii samoopaľovacieho prípravku

Podarilo sa a vy máte krásnu bronzovú pokožku, po ktorej ste túžili? V tom prípade ale nezabúdajte na následnú starostlivosť, ktorá je dôležitá pre dlhšiu výdrž tohto opálenia. Ak nechcete, aby vám opálenie z pokožky rýchlo „zliezlo", mali by ste sa vyhýbať saunám, vírivkám a celkovo horúcim sprchám. 

Po sprche nedrhnite pokožku uterákom, len ju jemne utrite. Nezabúdajte na hydratáciu prostredníctvom telového mlieka či krému. Ak je pokožka dostatočne hydratovaná, a to nielen zvonku, ale aj zvnútra, opálenie sa v nej „uzamkne" a vydrží dlhšie. Či sa odporúča následne pokožku hydratovať naozaj pravideľne na dennej báze, čo prospeje nielen opáleniu, ale aj pokožke samotnej.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Sivová 26.07.23 06:46

MS
karma
100.00

O tom, že sa dá zmyť samoopaľovací krém aj zubnou pastou som ani len netušila. Skvelá rada.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.07.23 00:23

karma
109.00

Samoopaľovacie prípravky nepoužívam. Stačí mi, ked som chvíľku na slnku, napr. pri práci v záhrade.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 30.08.23 20:57

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní