Taká rýchla polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať, čo v tomto zimnom období padne vždy vhod. A keď milujete mrkvu a vaše deti tiež, tak v tomto prípade svojmu telu doprajete aj nejaké tie živiny naviac.
Mrkva je totižto cennou surovinou, ktorá je zásobárňou antioxidantov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov a rovnako aj vlákniny. Obsahuje predovšetkým vitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín C a rovnako aj vitamín K. Tiež je v mrkve obsiahnuté nezanedbateľné množstvo kyseliny listovej a askorbovej.
Mrkva a rýchla mrkvová polievka - aké sú jej benefity?
Táto koreňová zelenina je najlepšia v surovom stave, ale mnohí odborníci odporúčajú práve jej varenú formu. Totižto v takej forme ju dokáže naše telo lepšie spracovať a dokonca mnohí odborníci uvádzajú, že po tepelnej úprave dokáže naše telo lepšie vstrebávať zložky v nej obsiahnuté.
Mrkvová polievka je skvelý spôsob, ako si ju vychutnať plnými dúškami. A ak milujete krémové polievky, tak viac neváhajte a ochutnajte ju!
Neobyčajná mrkvová polievka
- 2 cibule alebo šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 l zeleninového vývaru (môžete použiť napríklad aj zeleninový bujón)
- ½ lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 lyžica kokosového cukru (možno vynechať)
- soľ + čierne korenie
- čerstvé bylinky - petržlenová vňať
- kokosové mlieko/kokosový olej - podľa chuti
- strúhaný zázvor a cibuľa - podľa chuti
Šalotku a cesnak nasekajte najemno. Mrkvy očistíme a nakrájajte na kolieska. V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte šalotku (alebo pridajte malú cibuľu), pridajte strúčiky cesnaku a restujte približne cca 2 minúty na strednom stupni.
Pridajte očistenú mrkvu nakrájanú na kocky alebo na kolieska a naďalej na strednom stupni opekajte ešte 5 – 10 minút. Pridajte zeleninový vývar a varte, kým mrkva nezmäkne (asi 20 – 30 minút). Nakoniec osoľte, okoreňte a pridajte rozmarín. Hotovú polievku nechajte vychladnúť, rozmixujte - ak je pre vás hustejšia zmes polievky lepšia alebo nechajte v polievke celé kusy pokrájanej zeleniny.
Tip redakcie: Ak chcete podporiť chuť mrkvy, po uvarení následne pridajte kokosové mlieko, pridajte strúhaný zázvor a cibuľu a podľa chuti pridajte petržlenovú vňať. Polievku môžete dosladiť aj kokosovým cukrom, prípadne pridajte kokosový olej + pridajte čierne korenie a soľ podľa chuti.
Mrkvovú polievku podávajte s čerstvými bylinkami a celozrnným pečivom. Prajeme vám dobrú chuť!
Neprehliadnite: Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!
Krémová mrkvová polievka
- 3 stredne veľké mrkvy
- ½ cibule
- 150 ml smotany na varenie
- ½ l vývaru (môže byť aj voda)
- 1 lyžica olivového oleja
- plátok masla
- soľ, mleté čierne korenie, karí korenie
- kúsok čerstvého zázvoru
Ako túto krémovú polievku pripraviť? Verte či nie, je to veľmi jednoduché. V prvom rade si očistíte cibuľu, mrkvu a rovnako aj zázvor. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky a hoďte ju spolu s maslom a olivovým olejom do rozohriateho hrnca. Kým sa bude cibuľa pražiť, nakrájajte si mrkvu na kolieska a rovnako ju orestujte. Po miernom orestovaní zalejte vývarom alebo vodou, dochuťte soľou, čiernym korením, karí korením a pridajte aj kúsok čerstvého zázvoru (radšej menej, keď polievku budú konzumovať aj deti).
Varíme dovtedy, kým mrkva nebude mäkká. Po dovarení rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Ak je to potrebné, tak polievku ešte dochutíme potrebným korením. Hotovú polievku môžete podávať s krutónikmi.
Odporúčame aj: Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej – rýchla, no lahodná maškrta!
Ďalšie recepty na skvelé polievky!
- Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá
- Krémová cviklová polievka s kozím syrom
- Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická
- Krémová feniklová polievka: Rýchly recept do každej domácnosti
- Krémová kuriatková polievka na kyslo: Jesenná pochúťka z hrnca
- Krémová šošovicová polievka: S čerstvým chlebom jej neodoláš
- Rýchla fazuľová polievka z konzervy – hotová raz-dva aj bez dlhého máčania fazule
- Chutí vám fazuľa na kyslo? Tieto lahodné verzie musíte vyskúšať!
- Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!
- Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!
Aktualizované na 24.11.2023