TOTO sú znaky, že nie ste pripravení presťahovať sa k partnerovi

TOTO sú znaky, že nie ste pripravení presťahovať sa k partnerovi
  • 16.10.2023
  • Michaela Kožáková

Zdieľanie jednej domácnosti s partnerom predstavuje posun vzťahu na formálnejší záväzok a vyššiu úroveň, kde sme pripravení odhaliť svojmu partnerovi naše skutočné, celé ja. Bývanie s partnerom alebo partnerkou je krok, ktorý môže byť veľmi vzrušujúci, ale zároveň aj náročný. Už to nie je len o zamilovanosti a stretávaní sa na niekoľko hodín. Zdieľanie priestoru, zodpovednosti a každodenného života s niekým iným či zmena dennej rutiny neoddeliteľne patria k spoločnému bývaniu.

Niekedy sa však počiatočné vzrušenie zo sťahovania k partnerovi môže zmeniť na obavy a úzkosť. Ako zistíte, že nie ste pripravení na sťahovanie? Podľa čoho viete, že ešte nenastal ten správny čas žiť spolu?

Neprehliadni: Nové kritérium pre výber partnera? Neuveríš, na toto musíš tiež prihliadať!

Ako zistím, že je to ten správny partner?

Zistiť, či je niekto ten správny partner, môže byť náročný proces a neexistuje na to žiadny návod. Vzťahy sú komplexné a individuálne, a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Napriek tomu vám zopár znakov môže naznačiť, že ide o ideálneho partnera, s ktorým sa oplatí zdieľať každodenné radosti i starosti. V akom prípade bude aj váš vzťah fungovať?

  • Schopnosť rozprávať sa o svojich pocitoch, potrebách a očakávaniach s partnerom je jedným zo základných pilierov zdravého vzťahu. Komunikácia o problémoch a ich riešení je jednoducho vo vzťahoch kľúčová, a to nie len v tých partnerských.
  • Vzájomná dôvera a vernosť je tiež základom vzťahu, ktorý má budúcnosť. Rešpektujete sa, dôverujete si? Na tieto otázky existuje len jedna správna odpoveď.
  • Máte spoločné ciele, hodnoty a predstavy.
  • Partner by mal byť vašou oporou a rešpektovať vaše ciele a sny. Rovnako dôležité je, aby ste mu aj vy poskytovali podporu a rešpektovali jeho potreby.
  • Zdieľanie spoločných záujmov a aktivít môže vytvoriť silné puto medzi vami a vašim partnerom.
  • Vzťah by mal byť zdrojom radosti a pohody. Ak sa v ňom cítite šťastní a naplnení, je to dobrý znak.

Nesnažte sa nájsť dokonalého partnera. Dôležité je byť s niekým, s kým sa cítite šťastní, podporovaní a spokojní. Rovnako dôležité je aj aktívne pracovať na budovaní a udržiavaní vzťahu.

Aké sú znaky neochoty k sťahovaniu sa? Ako zistíte, že nie ste pripravení?

Presťahovanie sa k partnerovi je dôležitý krok, ktorý by ste nemali podceňovať. Ako však zistiť, že ste vy alebo váš partner pripravení? Neistota v partnerovi, partnerove správanie, strach z nového začiatku - aké ďalšie znaky vám môžu prinútiť k tomu, aby ste si poriadne premysleli sťahovanie k partnerovi či zdieľanie spoločnej domácnosti?

1. Neustále hádky

Nezhody a hádky sa vyskytujú v každom zdravom vzťahu. Ak sa však prichytíte pri tom, že sa neustále hádate alebo sa medzi vami často vyskytujú konflikty, mali by ste sťahovanie k partnerovi alebo spoločné bývanie ešte raz zhodnotiť. Bývanie s partnerom má byť posunom na vyšší level a nie eskaláciou vašich hádok a nezhôd.

V prvom rade je dôležité vedieť, ako riešiť konflikty a problémy vo vzťahu. Obaja by ste si mali osvojiť schopnosť počúvať a porozumieť stanovisku partnera a hľadať spoločné riešenia. Až potom môžete premýšľať nad takými vecami ako je presťahovanie sa k partnerovi. 

Zaujme Ťa: 7 dôvodov, prečo je moderné randenie také divné

2. Neboli ste na spoločnej dovolenke

Dlhšia spoločná dovolenka je skvelou príležitosťou na odhalenie zvykov vášho partnera. Počas randenia totiž ťažko zistíte, ako sa váš partner stavia k bežným situáciam, ako reaguje na rôzne problémy, od tých najjednoduchších až po tie zložitejšie.

Užívanie si v dohodnutom a obmedzenom čase počas randenia, kedy sme dokonale upravení, pekne navoňaní, sa nedá porovnať so spoločným bývaním, ktoré je odrazom stretu s každodennou realitou, ku ktorej patrí i tá nedokonalá, neupravená a nie vždy dobre naladená časť nášho ja.

3. Diskusia o peniazoch

Peniaze dokážu byť častým problémov vo vzťahu z rôznych dôvodov. Partneri môžu mať odlišné prístupy a návyky k financiám alebo rozdielne finančné ciele. Nespravodlivé rozdeľovanie finančných záťaží môže tiež vyvolať nezhody a konflikty vo vzťahu.

Komunikácia o financiách je kľúčom k zdravému vzťahu. Partneri by sa preto mali otvorene porozprávať o svojich finančných situáciách, cieľoch a očakávaniach ešte predtým, ako začnú spolu bývať. 

4. Strach z budúcnosti

Spoločné domáce prostredie, dve zubné kefky v kúpeľni, spoločné posielanie vianočných pohľadníc, používanie spojenia „my" namiesto „ja" - ak vás alebo vášho partnera tieto veci strašia, radšej si to spoločné nasťahovanie a zdieľanie jednej domácnosti ešte premyslite. Ak cítite, že vám je spolu dobre tak, ako ste na tom práve teraz, dajte ešte bývaniu s partnerom trochu čas.

Pozri aj: Tieto konverzácie s partnerom sú nutné pre úspešnosť vášho vzťahu

5. Neochota deliť sa

Spoločné nasťahovanie sa zahŕňa i zdieľanie majetku, jedla, ale aj zodpovednosti. Samozrejme je potrebné mať svoj vlastný priestor a zachovať si nejakú časť svojej slobody, no ak váš partner nie je pripravený a ochotný sa podeliť o svoje veci, tak radšej nech ostane bývať sám. 

6. Neochota k zmenám

Neochota k zmenám a prispôbeniu sa sú tiež znaky neistoty v partnerovi alebo vo vás. Spoločné bývanie po niekoľkých rokoch samostatného bývania s vlastnými pravidlami na každom človeku určite zanechá svoje. Či už vy alebo váš partner má svoje zaužívané návyky, ktorých sa nemieni vzdať, sadnite si a znova prediskutujte spoločné bývanie s partnerom. Nezabúdajte, že spoločný život v jednej domácnosti je z veľkej časti o kompromisoch.

7. Pochybnosti

Máte pochobnosti o tom, či ste sa rozhodli správne? Zmenilo sa vaše počiatočné nadšenie na obavy? Máte pocit, že nie ste pripravení na sťahovanie k partnerovi? Ak vám tieto otázky blúdia hlavou a vy máte skôr tendenciu niekam utiecť a skryť sa pred týmto záväzkom, radšej si to bývanie s partnerom ešte raz dobre premyslite.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní